top of page
IMSI Background F-01.png

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων (ΙΠΣΥ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» είναι το μόνο εξειδικευμένο Ινστιτούτο στην Ελλάδα στη Διαχείριση Δεδομένων και στα Πληροφοριακά Συστήματα μεγάλης κλίμακας. Στους τομείς που έχει αναπτύξει ιδιαίτερη τεχνογνωσία συμπεριλαμβάνονται η διαχείριση μεγάλων δεδομένων (συλλογή, μοντελοποίηση, αποθήκευση, δεικτοδότηση και αποδοτική ανάκτηση), η αναλυτική δεδομένων (καθαρισμός, μετατροπή, ανωνυμοποίηση, εξόρυξη γνώσης, επιχειρηματική ευφυΐα, συλλογιστική, σημασιολογική επεξεργασία), καθώς και η διαχείριση μη συμβατικών τύπων δεδομένων, όπως χρονικά (temporal) δεδομένα, χωρικά (spatial) δεδομένα, δεδομένα ροών (streaming), δεδομένα γράφου (graph data), και επιστημονικά δεδομένα.

ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Στο πλαίσιο της Δράσης «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ - ΚΡΗΠΙΣ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα Περιφερειών σε μετάβαση, το ΙΠΣΥ ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία το ερευνητικό έργο «ΜΕΔΑ: Μεγάλα Δεδομένα – Προκλήσεις, Μέθοδοι και Τεχνικές Αποδοτικής Διαχείρισης». Το έργο ΜΕΔΑ έδωσε λύσεις (αλγορίθμους, μοντέλα και πρότυπα εργαλεία) για την αποδοτική διαχείριση των Μεγάλων Δεδομένων, εστιάζοντας σε τρεις ιδιαίτερα σημαντικές κατηγορίες δεδομένων: στα Επιχειρησιακά, τα Επιστημονικά και τα Κοινωνικά Δεδομένα, οριοθετώντας μια σημαντική αναπτυξιακή δράση και προσφέροντας ισχυρή προστιθέμενη αξία στην τεχνογνωσία που έχει το Ινστιτούτο. Συνέβαλε αποφασιστικά στο να ενισχύσει το προφίλ του ΙΠΣΥ ως τον βασικό φορέα στην Ελλάδα που είναι προσανατολισμένος στα Πληροφοριακά Συστήματα και στην Διαχείριση Δεδομένων και να δημιουργήσει μία μοναδική τεχνογνωσία για την ενίσχυση της επιστημονικής αναγνώρισης του Ινστιτούτου.

 

Το φυσικό επόμενο βήμα στη διαχείριση δεδομένων, είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί, για να εμβαθύνει στην Επιστήμη των Δεδομένων (Data Science), ως το σημείο αιχμής της αναλυτικής δεδομένων (data analytics). Η αναλυτική δεδομένων καλύπτει μια ευρύτατη περιοχή ερευνητικών κατευθύνσεων αλλά και πρακτικών εφαρμογών σε πολλά είδη δεδομένων, όπως για παράδειγμα τα ιατρικά δεδομένα (βιοστατιστική), τα δεδομένα αναλυτικής Ιστού (web analytics), την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP) και κειμένου (text analytics), την επεξεργασία σήματος, την αναλυτική οικονομικών δεδομένων (econometrics), κλπ. Η Επιστήμη των δεδομένων (Data Science), που πρόσφατα γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη, αποτελεί μια σύνθεση τεχνικών εφαρμοσμένης στατιστικής και μηχανικής μάθησης με τεχνικές προγραμματισμού, μοντελοποίησης και διαχείρισης δεδομένων.

 

Η άνθηση της Επιστήμης Δεδομένων οφείλεται στην ολοένα αυξανόμενη διαθεσιμότητα μεγάλου όγκου δεδομένων από διάφορες πηγές και στην ανάγκη ανίχνευσης και εξαγωγής χρήσιμης γνώσης από αυτά. Η απλή ανάλυση και διαχείριση μεγάλων όγκων δεδομένων ήταν ο κεντρικός άξονας του έργου ΜΕΔΑ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Στο παρόν έργο, η μετατόπιση του ενδιαφέροντος του ΙΠΣΥ προς την Επιστήμη Δεδομένων έρχεται ως φυσική συνέχεια. Ο συνδυασμός των δύο αυτών περιοχών δημιουργεί ένα νέο πεδίο έρευνας και εφαρμογών, ενώ ταυτόχρονα δίνει μια νέα δυναμική και στις δύο συνιστώσες του. Ο βασικός στόχος του παρόντος έργου είναι η δημιουργία τεχνογνωσίας γύρω από την τομή που ορίζουν οι περιοχές των Μεγάλων Δεδομένων και της Επιστήμης Δεδομένων, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων μη συμβατικών τύπων δεδομένων (π.χ., temporal, spatial, graph, stream, scientific) στους οποίους το ΙΠΣΥ έχει ήδη εμβαθύνει.

 

Στην τομή αυτών των δυο περιοχών το ΙΠΣΥ σκοπεύει να θεμελιώσει μια νέα κατεύθυνση ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα το ΙΠΣΥ σκοπεύει να εμβαθύνει στις περιοχές της οπτικής αναλυτικής, του δεδομενο-κεντρικού προγραμματισμού (data-centric programming), της μηχανικής μάθησης και των στατιστικών μεθόδων ανάλυσης πληροφορίας, καθώς και της προστασίας της ιδιωτικότητας. Επίσης, σκοπεύει να μελετήσει πως αυτά συνδυάζονται με τις ανάγκες κλιμάκωσης των μεγάλων δεδομένων, προκειμένου να δημιουργήσει νέες εστίες δραστηριότητας γύρω από θέματα ανάλυσης δεδομένων και να προτείνει καινοτόμες τεχνολογίες και επιστημονικές λύσεις. Ο κεντρικός στόχος είναι η δημιουργία ερευνητικής ταυτότητας πάνω στην Επιστήμη δεδομένων, με ταυτόχρονη εστίαση σε μεγάλα δεδομένα και μη συμβατικούς τύπους δεδομένων, μέσω της μελέτης τεχνικών αιχμής και της εξοικείωσης με σχετικά εργαλεία αλλά και πρακτικές εφαρμογές.

bottom of page